Muğla ve ilçelerinde son yıllarda yaban domuzları, sürüler halinde sık sık şehir merkezine iniyordu. Doğada yiyecek bulamayan yaban domuzları, karnını doyurmak için sokaklarda, çöplüklerde yiyecek arıyordu. Ana cadde ve sokaklara yiyecek bulmak için sürüler halinde inen yaban domuzları, vatandaşları tedirgin ediyordu.
Evlerin bahçelerine kadar giren domuzlar, özellikle çocuklar için tehlike oluşturuyordu. Sokaklarda karnını doyurmak için saldırganlaşan yaban domuzları, hayvanları telef ediyor. Her geçen gün üreyerek sayıları artan domuzlar, özellikle Marmaris'te sokağa çıkmak ciddi tehlike haline gelmişti. Zaman zaman sahillere kadar inen domuzlarından turistler de korkuyordu. Şehir trafiğinde de tehlike haline gelen domuzlar, kazalara da sebep oluyordu.
VALİLİK HAREKETE GEÇTİ
Vatandaşlar domuz sorunun çözülmesi için yetkileri göreve çağırıyordu Muğla’da yaban domuzlarının yerleşim yerlerine kadar inmesi üzerine Muğla İli Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından bir dizi tedbir kararı alındı. Vali İdris Akbıyık başkanlığında 2 Mayıs'ta toplanan Muğla İli Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, kentte yaban domuzlarıyla ilgili yaşanan sorunlara karşı harekete geçti. Toplantının ardından Muğla Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaban domuzlarının kendi yaşam alanları dışına çıkarak meskun mahallere indiği, sokaklarda toplu halde dolaşarak yiyecek aradıkları belirtildi. Açıklamada, bu durumun hem halk sağlığı açısından hem de olası saldırı riski nedeniyle tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, “Yaşanacak bu tür olaylar vatandaşlarımızı olumsuz etkileyeceği gibi, İlimizin ulusal ve uluslararası bir turizm şehri olmasından dolayı turizmi de olumsuz etkileyecektir. Ayrıca yaban domuzlarının tarım alanlarındaki ürünlere zarar vermesinden dolayı çiftçilerimiz de olumsuz etkilenmektedir. Yaban domuzlarının kentsel alanlarına inmesindeki faktörün ise beslenme ihtiyacından kaynaklandığı aşikardır. Kentsel alanlara inen yaban domuzları buradaki çöp bidonlarını/konteynırlarını karıştırarak veya kediler köpekler için bırakılan yiyecekleri yiyerek beslenme ihtiyaçlarını gidermektedirler. Bunların yanı sıra , yaban domuzu popülasyonunun artması nedeni ile, domuz dışkılarının kirli su ve toprak yoluyla insanlara hastalık bulaştırma riski olabileceğinden, yaban domuzlarının yerleşim yeri dışına çıkarılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

ÇÖP KONTEYNIRLARI KORUNAKLI OLACAK
Domuz sorununa karşı çözüm olarak Muğla Valiliğinin aldığı kararlara göre, tüm belediyelerce, il genelinde çöp konteynırlarının/bidonlarının kapaklı olmasının sağlanması ve kapaklarının açık bırakılmasının engellenmesine, çöp konteynırlarının etrafının domuzların ulaşamayacağı şekilde geliştirilecek yöntemlerle korunaklı hale getirilmesi istendi.
BELİRLENEN SAATLERDE ÇÖP ATILACAK
Çöplerin çöp alanı dışına vatandaşlarca gelişigüzel bırakılmasının engellenecek. Belediyeler tarafından ilçelerde gün içerisinde saatler belirlenerek vatandaşların bu saatler içerisinde çöplerini atmaları sağlanacak.
DOMUZLARIN BESLENMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Yaban domuzlarının meskun mahallerde vatandaşlarca sokaklara bırakılan yiyecek ve artıkları ile beslenmesi engellenecek. Özellikle bazı ilçelerde yaban domuzlarının vatandaşlar tarafından bilinçli olarak beslendiği tespit edildi. Doğal yaşamı bozduğundan ve halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğundan bu tür uygulamalara son verilmesi, konuyla ilgili sesli veya yazılı duyurular yapılmasının ilgili Kaymakamlık ve Belediyelerce sağlanmasına karar verildi.