Muğla’dan TBMM’ye Zeytin Çıkarması! Başkan Aras: Muğla’da Tam 40 Köy Ortadan Kalkacak!

TÜİK verilerine göre yaklaşık 20 milyon zeytin ağacının bulunduğu ve 200 bin ton rekolte olan Muğla’da, AK Parti ve MHP oyları ile zeytinlerin madenciliğe kurban edilmesinin önünü açan yasa teklifine karşı çıkan Muğlalı köylüler, Meclis’e çıkarma yaptı! Köylülerle omuz omuza olan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “yüzyıllardır bu topraklarda yetişmiş, dedemizin, babamızın diktiği zeytini bir yerden başka yere taşıyamazsınız. Zaten köylerimiz ortadan kalkıyor" dedi.

Zeytinlikleri ve birçok değerli tarım arazinin madenciliğe açılmasına olanak sağlayan yasa teklifi AK Parti ve MHP oyları ile Meclis Komisyonu'ndan geçmişti. Teklife göre, çevresel etkilerin belirlenmesini sağlayan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu çok hızlı bir şekilde verilebilecek.

Bunun üzerine Muğla’da köylüler, bölgenin sonunu getirecek olan yasanın geri çekilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM)’ye doğru hareket etti.

ZEYTİN TAŞINAMAZ

Köylülerin bizzat yanına olan otobüste açıklama yapan Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Akbelenli, İkizköylü, Milaslı hemşehrilerimiz bölgemizin sonunu getirecek olan zeytin yasasının geri çekilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru hareket ettiler. İnşallah Büyük Millet Meclisindeki vekillerimizin de vicdanı harekete geçecektir. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan bu kültürü, zeytinliklerimizi koruyacak kararlar alacaklardır. Bizim kalbimiz buna izin vermiyor. Böyle bir yok deliş kararına kesinlikle bizler razı olmuyoruz. Zeytinliklerimizi koruyoruz, havamıza, suyumuza, toprağımıza dokuma diyoruz. Biz bir ton kömürün 400 dolar olduğu, bir ton zeytinyağının 10 bin dolar olduğunu çok iyi biliyoruz. O yüzden 30 yıllık rezerv uğruna bizim atalarımızın, dedelerimizin mezarlarının olduğu, ibadethanelerimizin olduğu, tarihin nişanelerinin olduğu, ormanların doğal güzelliklerinin olduğu, derelerimizin, doğal su kaynaklarımızın, pınarlarımızın olduğu bu topraklarımızı madene kömüre heba etmeyelim. Madene, kömüre heba edilen bölgeler çölleşiyor. Zeytinlerin taşınması imkansız. Zeytinler taşınmaz. Buradaki köylülerimiz, bir zeytini taşıyamazsınız. Öyle bir şansınız yok sizin. Yeni dikersiniz. 12, 13 sene emek verirsiniz. Anca dallanır. Verim alırsınız, ama mevcut yüzyıllardır bu topraklarda yetişmiş, dedemizin, babamızın diktiği zeytini bir yerden başka yere taşıyamazsınız. Zaten konu taşımakta değil, köylerimiz ortadan kalkıyor. 40 köy ortadan kalkıyor.” dedi.

İLGİLİ HABERLER