Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), “Birlikte Gelişim Programı” kapsamında kırsal mahallelerde yaşayan öğrenci ve velilere yönelik bütüncül bir destek çalışması başlattı.
Programın ilk uygulaması, 9 Mayıs 2025 tarihinde Menteşe ilçesine bağlı Dokuzçam İlkokulu/Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte, sağlık hizmetlerinden eğitici faaliyetlere, veli seminerlerinden sosyal gelişimi destekleyen uygulamalara kadar birçok çalışma yer aldı.
Program kapsamında, Tıp Fakültesi tarafından öğrencilere genel sağlık taraması yapıldı. Yapılan taramada 47 öğrenci muayene edildi. 12 hasta kontrole davet edilirken, 1 hastanın ameliyatlık durumu tespit edildi.
Ayrıca, öğrencilere psikolojik değerlendirme amacıyla “Depresyon Ölçeği” ve “Sosyal Anksiyete Bozukluğu Tarama Ölçeği” uygulandı.
Diş Hekimliği Fakültesi tarafından da öğrencilere ağız ve diş sağlığı hizmeti sunuldu. Tedavi gerektiren durumlar için ileri tetkik ve hastane yönlendirmeleri yapılarak gerekli randevular oluşturuldu.
Eğitim Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi iş birliğiyle; öğrencilere eğitici oyunlar, atölye çalışmaları ve sosyal gelişim odaklı etkinlikler yapıldı.

Ayrıca yaratıcı drama yöntemiyle teknoloji bağımlılığı, dikkat eksikliği, akran zorbalığı, özgüven ve kişisel farkındalık gibi güncel sorunlara yönelik eğitimler de verildi.
Program sadece öğrencilerle sınırlı kalmadı. Velilere yönelik “Destekleyici Ebeveynlik ve Eğitimde Ailenin Rolü” ile “Mahremiyet ve Güvenli Davranışlar” başlıklarında eğitimler verildi. Böylece ailelerin, çocuklarının gelişim sürecine etkin biçimde katılması ve toplumsal bilinçlenmenin sağlanması hedeflendi.

“ÜNİVERSİTE OLARAK BU TÜR FAALİYETLERİ ÖNEMSİYORUZ”
MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Hicret Özkoç da etkinliğe katılarak, öğrenci ve velilerle bir araya geldi.
Temel misyonlarından birinin toplumsal katkı olduğunu vurgulayan Rektör Kaçar, “Üniversitemizin bu uygulaması, üniversite-toplum iş birliğini güçlendirerek kırsal bölgelerde yaşayan çocuklara sağlık, eğitim ve sosyal destek sunan güçlü bir model olma niteliği taşıyor. Üniversitemizin 3 önemli misyonu var. Bunlar; eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı. Bir üniversite, bulunduğu coğrafyaya, vilayetin tüm kesimlerine katkı yapmak amacıyla var. Burada, üniversitemizin Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü’nün yönlendirmesiyle; Diş Hekimliği Fakültemiz, Tıp Fakültemiz, Eğitim Fakültemiz ve Spor Bilimleri Fakültemizden arkadaşlarımız Dokuzçam Mahallesi’ndeki çocuklarımız ve aileleriyle buluştu. Sadece sağlık taraması değil, aynı zamanda çocukların eğitim öğretim ve eğlence becerilerine de değerli katkılar sundular. Biz üniversite olarak bu tür faaliyetleri önemsiyoruz. İnşallah bundan sonra bunları daha periyodik ve düzenli hale getirerek sürdüreceğiz” dedi.