Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye ve Seydikemer’de coğrafi işaretli ve yerel ürünleri ön plana çıkararak, ürünlere olan talebi arttırmak için 1 Ekim 2025 tarihinde ‘Coğrafi İşaretli-Yerel Ürün Dostu İşletme’ kampanyası başlattı. Kampanya ile coğrafi işaret tescili yapılmış Fethiye Tahini, Fethiye Kaya İnciri ve Fethiye Tarhanası ile başvuru süreci devam eden Kuzugöbeği mantarı, Nif kirazı, Arsa üzümü, pembe domates, Bekçiler patatesi ve nerdek gibi ürünler başta olmak üzere, bölgemizde yetişen ve üretilen yerel ürünleri mutfaklarında kullanan işletmelerin ön plana çıkarılması hedeflendi. Kampanya kapsamında yapılan çağrının ardından FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, coğrafi işaretli-yerel ürün kullanan işletmeleri ziyaret ederek belgelerini verdi ve teşekkür etti. Başkan Çıralı belgelerin ve beraberindeki stickerların restoranların görünür yerlerinde sergilenmesi ricasını işletme sahiplerine iletti.
Başkan Çıralı, “Belgelerimiz tüm yerel ürünleri kapsıyor.”
Fethiye ve Seydikemer’in yerel ürünlerine coğrafi işaret tescilli yaptırarak ön plana çıkarmak için uzun yıllardır büyük uğraş verdiklerini belirten Başkan Çıralı, işletmelere dağıtılan belgelerin ise bölgede üretilen tüm yerel ürünleri kapsadığını kaydetti. Yemek ve içecek deneyimleri üzerinden destinasyonları ön plana çıkaran gastronomi turizminin tüm dünyada büyük önem kazandığının altını çizen Başkan Çıralı, “Bölgemizi ziyaret eden tatilci ve turistlerimiz artık sadece deniz, kum ve güneşle yetinmiyor. Bölgemizin lezzetlerini tatmak, kültürünü ve hikayelerini öğrenmek istiyor. Bu noktada, yerel ürünlerin kullanımı hayati bir rol oynuyor. İşletmelerimiz yerel ürünlerle hazırladıkları yemeklerle, dünyanın her köşesinden misafirlerimize bölgemizin doğasını, geleneklerini ve kültürünü anlattılar. Sundukları yemeklerle adeta bir rehber görevi gördüler. Ayrıca yerel kalkınmayı destekleyerek bölgemizin ekonomik gelişimine büyük katkılar verdiler. Bizler de bu katkıları belgelendirerek, hem işletmelerimize teşekkür etmek, hem de yerel ürünlere verdikleri değeri herkese ilan etmek istedik.” dedi.
“Ürünleri kullanan işletmelerimizin Odamızla temasa geçmesini bekliyoruz”
Yaklaşık 1 aylık süreçte 17 işletmeyi ziyaret ederek belgelerini takdim ettiklerini anlatan Başkan Çıralı, “Odamızla iletişime geçmesine rağmen henüz ziyaret edemediğimiz birçok işletmemiz bulunuyor. Hepsini ziyaret ederek belgelerini takdim edeceğiz. Ayrıca ürünlerimizi kullanan ancak henüz tespit edemediğimiz işletmelerimizin Odamızla temasa geçerek bizi bilgilendirmesini bekliyoruz.” diye konuştu.
Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre, gastronomi turizminin küresel turizm harcamalarının yüzde 30'una yaklaştığını sözlerine ekleyen Başkan Çıralı, “Yerel ürün odaklı yaklaşımlar gastronomi turizminin temelini oluşturuyor. Yerel ürünlerle yakalanacak ekonomik döngü, hem bölgemizin tarımını ve ticaretini güçlendirecek, hem de turizmimize verdiği katkıyla bizi tüm dünyada ön plana çıkaraktır. Bu açıdan işletmelerimizin attığı en küçük adım bile bizim için çok değerli. Coğrafi işaretli ve yerel ürün kullanımı konusunda çaba harcayan tüm işletmelerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu belgelerin tüm işletmelerimizin mutlaklarında yerel ürün kullanımının arttırılmasına vesile olmasını diliyorum.” dedi.