Danıştay İptal Etmişti, Bakanlık Yeniden Onayladı: Muğla’da Çimento Fabrikasına Yeni ÇED Kararı

Danıştay 4. Dairesi tarafından Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesi'nin, 11 Ocak 2024’te ÇED olumlu kararının iptali geçerli olduğuna kesin olarak, oybirliğiyle karar vermişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, fabrikaya yeniden 3 Temmuz 22025 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verildi.

Muğla Menteşe'nin Bayır Mahallesi ile Yatağan'ın Deştin Mahallesi arasında kızılçam ormanlarının tam ortasına hançer gibi saplanan, insan sağlığına ve çevreye vereceği zararlar bilimsel olarak kanıtlanan çimento fabrikasına karşı yöre halkı ayaklanmıştı. Aralık 2021’de inşaatına başlanan Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesi'ne karşı, halkın sağlığı, geleceği, tarımsal üretimine zarar vereceği gerekçesiyle, ruhsat ve plan iptali davaları açılmıştı.

Çimento fabrikasına karşı, Deştin köylüleri yaklaşık 20 yıldır kararlı bir mücadele sürdürüyordu. Deştin köylüleri ve çevreciler, çevre bakanlığından “ÇED olumlu” kararı almış iki raporu açtıkları davalarla iptal ettirmişti.

BELEDİYELER İMAR PLANLARINI İPTAL ETMİŞTİ

Süreçte, 13 Şubat 2025 tarihinde Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanı Ahmet Aras başkanlığında, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı iptal edilmişti. Daha sonra 3 Haziran 2025 tarihinde ise Menteşe Belediye Meclisi Başkanı Gonca Köksal Aras yönetiminde Menteşe sınırları içindeki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı iptal edilmişti.

Son olarak, Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında, Yatağan sınırları içindeki 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptali kararlaştırılarak, entegre çimento fabrikası amaçlı imar planlarının tamamı iptal edilmiş oldu.

Kızılçam ormanlarının tam ortasına hançer gibi saplanan ve çevreye ve insan sağlığına vereceği zararlar bilimsel olarak kanıtlanan çimento fabrikasının, 1/5000 ölçekli imar planlarının iptali, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs ayı Meclis Toplantısında kesinleşmişti. Muğla 4. İdare Mahkemesi, Muğla Büyükşehir’in iptal ettiği planlara karşı, firma tarafından açılan davada yürütmeyi durdurma istemlerini reddetti.

DANIŞTAY ÇED’İ KESİN OLARAK İPTAL ETMİŞTİ

Danıştay 4. Dairesi, 11 Ocak 2024’te ÇED olumlu kararının iptali geçerli olduğuna kesin olarak, oybirliğiyle karar vermişti.

BAKANLIK YENİDEN ÇED OLUMLU KARARI VERDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 3 Temmuz 22025 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verildi.

Bakanlıktan yapılan duyuruda, “Muğla ili Menteşe İlçesi, Bayır Mahallesi ile Yatağan İlçesi, Deştin Mahallesi Mevki sınırları içerisinde, Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ Kararı verilmiş olup; Muğla Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

İLGİLİ HABERLER